Heb je jezelf ooit weleens afgevraagd welke dingen je eigenlijk nodig hebt om te beginnen met mountainbiken? Of jezelf de vraag gesteld waar je naartoe zou moeten gaan voor een goed parcours, of waar je naartoe zou moeten mountainbiken op de weg? Voor degenen die al jaren van deze sport houden, zijn dit soorten vragen natuurlijk een soort tweede natuur. Ze hebben alle spullen al, kennen zeker ook de beste locaties en de mooiste of juist zwaarste routes voor hun niveau.

Met mountainbiken beginnen

Maar hoe zit het dan als je hiermee wilt gaan beginnen, als je een soort groentje bent op mountainbikegebied? Diegenen die met mountainbiken willen beginnen hebben vaak nog geen flauw idee wat ze nodig hebben, laat staan wat een zwaar parcours is of juist een licht parcours. Natuurlijk kunnen we allemaal wel gewoon fietsen, maar op het moment dat je geen weg of pad meer ziet kan het best al wel eng worden.  Stel je voor dat je in een bos rijdt, met modder, en in het schemerdonker, dan piep je wel anders.

Wij helpen je met de beginselen van het mountainbiken, wat je nodig hebt, wat je moet hebben en waar je op moet letten en we helpen je om een paar grondbeginselen van het mountainbiken te doorgronden. Hierna sta je niet meer alleen maar te luisteren als je vrienden over mountainbiken praten, maar kan je ook actief erin betrokken zijn want je weet dan waar ze het over hebben.

Ook geven we alle mountainbike tips voor beginners bij deze best wel prijzige hobby, zodat je goedkoop met mountainbiken kunt beginnen.

Je eerste goedkope mountainbike kopen

Er zijn diverse dingen waar je op moet letten als je een goedkope mountainbike wilt gaan kopen.  Een goedkope mountainbike raden we vooral als je eerste fiets aan, want er kan veel misgaan en dus kun je beter met een goedkope mountainbike starten dan een dure fiets kopen, want het is net als met auto’s; De eerste krijgt nogal een flinke deuk erin.

De mountainbike is een vrij ingewikkelde machine, en vooral in het begin hoef je daar niet druk om te maken. Leer wel hoe je een ketting weer vastmaakt en erop legt maar de rest is niet zo interessant in het begin. Verder hoef je ook niet zo heel veel versnellingen te hebben want het gaat eerst om het fietsen zelf en niet om de technische kant ervan.

Je kunt gemakkelijk een goedkope mountainbike online kopen als je goed rondkijkt op het internet, en dat zijn in principe allemaal goede beginners mountainbikes. Je kunt online hele goedkope mountainbike aanbiedingen vinden, maar pas wel op hiermee want het is erg gemakkelijk voor een beginner om een hele slechte keuze te maken en daardoor te stoppen met een mountainbiken vanwege een slechte fiets.

Natuurlijk kun je ook gewoon bij de fietsenwinkel in je stad terecht voor een goedkope beginners mountainbike.  Je lokale fietsenwinkel kan je perfect helpen bij het vinden van een fiets die goed bij je past en prima geschikt is voor jouw niveau. De meeste fietsenwinkels worden namelijk gerund door mensen met veel ervaring op diverse fietsgebieden en ze geven je graag antwoord op al je vragen.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is ‘wat is de beste goedkope beginners mountainbike voor mij?’.

Beginnen met mountainbike doe je eerst op een instapmodel voor een goedkope prijs Beginnen met mountainbiken doe je eerst op een instapmodel. Veel mountainbikes zijn later eventueel te voorzien van betere onderdelen. Kiezen voor een goed frame is belangrijker dan de schakelgroep waarmee je begint.

Er zijn drie hoofdtypes mountainbike:

1 Ongeveerd: Een stijve fiets heeft bijna geen vering. Dit bespaart namelijk gewicht, vermindert het onderhoud drastisch en betekent dat er minder is om over na te denken wanneer u aan het rijden bent of tijdens het rijden op de weg. Maar op rotsachtige paden of paden met kuilen in de sporen zal je flink last krijgen van het op en neer gaan. Een stijve fiets is altijd een betere keuze dan een fiets met hele slechte vering, dus wil je een redelijk goedkope mountainbike kopen dan kan dat al voor een 200 tot 300 euro te koop.

2 Hardgeveerd: Zoals de naam al aangeeft is dit een fiets met een harde zogenaamde hangende achterkant en een voorvorkvering. Met dit type mountainbike kun je de wat meer technische terreinen op. Deze mountainbikes zijn zwaarder dan de stijve fietsen, maar weer goedkoper en lichter dan de volledige geveerde fietsen. Voor een nieuwe goedkope hardtail mountainbike betaal je tussen de 300 en 500 euro.

3 Full-suspension mountainbikes: deze hebben vering aan zowel de voorkant als de achterkant, waardoor het comfort wordt verbeterd en je meer technisch terrein kan gaan berijden. Het nadeel is wel de hele hoge kosten: het is al lastig om een beetje redelijke fiets te vinden voor minder dan 900 euro. Ook hebben deze mountainbikes meer wat kapot kan gaan dus duurder in onderhoud.

Zodra je hebt besloten welke mountainbike je online wilt kopen en hoeveel je bereid bent te betalen moet je ook eerst nog bekijken welke framehoogte mountainbike je wilt hebben. Als je snel moet afspringen wil je niet dat een en ander vast komt te zitten toch? Het is dus heel belangrijk om het juiste formaat te kopen en we raden je dan ook altijd aan dit te testen met een andere mountainbike.

Verder heb je deze spullen ook wel nodig als je gaat beginnen met mountainbiken:

Een goede helm

Mountainbiken is dan wel een geweldige sport, maar kan ook zeer gevaarlijk zijn, dus we raden je met klem aan een mountainbike helm te dragen. Verschillende merken hebben verschillende afmetingen en de een valt groter uit dan de andere maat, dus het is belangrijk om een helm eerst te passen voordat je hem koopt. Je helm moet vlak op je hoofd zitten en overal goed aansluiten zonder af te knellen. Je moet goed zich blijven houden en mag deels je oren bedekken.

Goede waterdichte handschoenen

Zeker niet alle mountainbikers zijn het daarmee eens en sommige dragen geen handschoenen, maar wanneer je begint met mountainbiken dan vla je zeker een aantal keer, dus dat kun je maar beter voor zijn. Ook tijdens het fietsen heb je dan minder last van trillingen. Er zijn handschoenen zonder vingers voor warm weer en gewone handschoenen voor de winter. Goede handschoenen passen precies, voelen goed rond je vingers waardoor je geen kramp krijgt en je mag op de handpalm niets voelen.

Mountainbike schema’s

Op het internet zijn er diverse mountainbike schema’s te vinden om te beginnen met mountainbiken. Doel is je ervaring op te bouwen en ook je conditie, want mountainbiken is redelijk zwaar als je nog niet veel gewend bent en je conditie niet zo goed is. Je start bijvoorbeeld met maximaal een half uur totaal, waarbij je afwisselend 5 minuten snel fietst en 5 minuten rustig fietst op een vlakke route. Daarna kun je langer gaan mountainbiken en ook steeds zwaarder, want op die manier bouw je op een goede manier je conditie op, terwijl je ook stukje bij beetje ervaring opdoet, zowel met het mountainbiken zelf, als met de fiets en wat de fiets kan, plus wat je zelf aankan.

Een mountainbike online kopen

Via onze website kun je bladeren door de categorie mountainbikes. In deze categorie staan ongeveer 2500 tot 3000 mountainbikes welke aangeboden worden op het internet. Wij vergelijken dagelijks de prijzen van de bekende fietsenwinkels. Dit zijn zowel webshops als ook traditionele fietsenwinkels welke meerdere fysieke winkels hebben. Profiteer gerust van de ‘web’ only prijzen maar informeer je zelf eerst goed voordat je overgaat tot aankoop.