Ondanks dat een fiets welke u op het internet heeft gekocht zo goed als afgemonteerd geleverd zal worden willen we u toch een aantal aandachtspunten meegeven. Een aantal zaken om nog even extra op te letten voordat u op de fiets stapt.

Lees dit dan ook goed!

De pedalen

De pedalen van een fiets hebben links en rechts een verschillende schroefdraad. Het linker pedaal heeft een linkse draad (tegen de klok in) en wordt op de linker crank gemonteerd (dit gezien vanf een zittende positie op de fiets). Het linker pedaal is voorzien van een markering in de vorm van een geribbeld asje of met de aanduiding L op de kopse kant. Voor het vastzetten van de pedalen is het van belang deze in te vetten met vaseline of vet.

Het rechter pedaal wordt op de rechter crank gemonteerd (dit gezien vanaf een zittende positie op de fiets). Het pedaal draait u met de klok mee in de crank. Beide pedalen heel goed vast zetten i.v.m de grote belasting van dit onderdeel. Controleer na een paar weken en na een paar maanden nog eens goed of de pedalen stevig vast zitten.

Het stuur

Voor het transportgemak is het stuur vaak naar beneden gezet of gedemonteerd. Voordat u het stuur plaatst is het van belang om de pen en het schroefdraad in te vetten met vet of vaseline.
Bij het monteren mag het stuur indien gewenst op de laagste stand gezet worden, echter bij het hoger zetten van het stuur moet je de markering in de gaten houden. Deze moet niet hoger dan het maximaal toelaatbare. Vaak aangegeven met ‘– max –‘ of iets in die trant.

Een veilige marge is ongeveer een stuur welke tenminste 7 centimeter in de buis (balhoofdbuis) gedaald is. Het hoger en lager instellen van een stuur kan op de meeste moderne fietsen via een centrale bout in het midden van je stuur. Soms met een handbediening maar vaak heb je hier een inbussleutel voor nodig. Door de bout vier slagen linksom los te draaien en met een kunststof hamer een tikje bovenop te geven komt het stuur meestal al los om zo de juiste afstelling te maken. Draai nooit de grote ringen onderaan de stuurpen los, hier zit de voorvork mee vast.

Zadel monteren

Ook hier weer; voordat je het zadel gaat monteren eerst de binnenkant van de zadelbuis invetten met vaseline of vet. Bij het afstellen en of hoger zetten van het zadel, dient men erop te letten dat de markering op de zadelpen niet zichtbaar mag zijn (markering middels streepjes, het woord max of stop teken). De zadelhoogte stel je naar naar wens in, maar nooit met het punt van het zadel naar beneden gericht.

De remmen

Bij een terugtraprem geen bijzonderheden. Heeft de fiets handremmen dan dien je te controleren of de remblokken op de velg komen en niet eronder. Uiteraard mogen ze ook niet te hoog staan zodat ze tegen de banden komen.

Fiets controleren

Men doet er goed aan alvorens te gaan fietsen alle boutjes en moertjes te controleren of deze wel goed vastzitten. De fabrikant heeft de fietsen namelijk wel in elkaar gezet maar vaak niet handmatig gecontroleerd.

Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe fiets en veel veilige kilometers.