Bent u van plan wat meer lichaamsbeweging te krijgen en houdt u van fietsen? Of bent u al een enthousiaste fietser, maar wilt u een comfortabele fiets waarmee u op allerlei terreinen uit de voeten kunt? Dan kan een sportfiets een optie voor u. En tegenwoordig bent u dan niet meer beperkt tot racefietsen of mountainbikes alleen. Er zijn verscheidene typen fietsen beschikbaar waarmee u op verschillende oppervlakten comfortabel kunt fietsen, zonder uzelf te specialiseren. De meest bekende zijn crosshybride fietsen, fitnessbikes of cyclocross fietsen en ook al lijken deze modellen erg op elkaar, er zijn een aantal geometrische verschillen waarmee u rekening kunt houden als u één van deze fietsen wilt aanschaffen. Online kunt u een goedkope crosshybride kopen, een goedkope fitnessbike kopen en een goedkope cyclocross kopen, maar lees eerst verder voordat u beslist welk type fiets het beste voor u is.

Algemene kenmerken

Al deze fietsen zijn ervoor gemaakt multifunctioneel te zijn. U kunt een crosshybride fiets bijvoorbeeld gebruiken voor uw woon- werkverkeer, maar ook voor lange fietstochten in het weekend. Een fitnessfiets is geschikt voor korte fietstochten maar ook om sportief mee te fietsen en aan uw conditie te werken. Een cyclocrossfiets is zowel in de stad te gebruiken, maar is ook uitermate geschikt voor offroad gebruik en met name veldrijden. Deze drie fietssoorten kunt u dus voor verscheidene functies gebruiken en worden zo gefabriceerd dat u er prima mee naar uw werk kunt fietsen, maar er ook sportief mee kunt fietsen om fitter te worden. Met een stadsfiets is dit niet mogelijk, deze is te zwaar, een racefiets kan alleen op gladde wegdekken worden gebruikt en met een mountainbike wordt het zwaar als u lange fietstochten wilt gaan maken. Door een goedkope crosshybride te kopen, een goedkope fitnessbike te kopen of door een goedkope cyclecross te kopen kunt u één fiets gebruiken voor al uw benodigdheden. Dit maakt de aankoop aanzienlijk voordeliger, economischer en omdat u maar één fiets hoeft te kopen, heeft u minder plaats nodig om deze te stallen en minder onderhoudskosten.

De kenmerken van een crosshybride fiets

Een crosshybridefiets is een combinatie tussen een mountainbike en een racefiets. Dit type fiets lijkt op een mountainbike, dus heeft een stoer uiterlijk, maar bevat smallere banden. Hierdoor voelt een crosshybride fiets lichter aan en kunt u hem ook comfortabel gebruiken op gladde wegdekken. Lange fietstochten zijn dus met een crosshybride fiets zeker mogelijk. Daarnaast bevatten crosshybride fietsen vaak een geveerde vork en banden met een profiel, waardoor boswegen of zandpaden ook goed te befietsen zijn. Echt offroad kunt u er echter niet mee gaan, dus een mountainbike route wordt afgeraden, hier heeft u echt een mountainbike voor nodig. Wilt u met uw crosshybride fiets ook boodschappen kunnen doen, dan kunt u hem laten uitrusten met een bagagedrager. En wilt u niet nat worden van opspattend water of modder, dan zijn spatborden ook makkelijk te monteren. Daarnaast kunt u de crosshybride fiets perfect gebruiken voor lange fietstochten of fietsvakanties, omdat u er de meeste wegen makkelijk mee kunt bedwingen, de fiets licht is dus u zal niet te veel weerstand ervaren en met een bagagedrager kunt u er al uw bezittingen makkelijk op kwijt. Bent u geïnteresseerd? Dan kunt u een goedkope crosshybride fiets snel en gemakkelijk kopen online.

De voor- en nadelen van crosshybride fietsen

Crosshybride fietsen hebben dus als grote voordeel dat ze multifunctioneel inzetbaar zijn. Dit kan direct ook een nadeel zijn, want als u echt offroad wilt gaan en een mountainbike pad op wilt gaan, dan is deze fiets niet geschikt. Crosshybride fietsen hebben daar te dunne banden voor en geven u te weinig grip. Ook liggen de pedalen vaak wat lager, waardoor u makkelijk wortels raakt. Daar staat tegenover dat een crosshybride fiets ook geen mountainbike is en hier ook niet voor is gemaakt. De smalle banden maken het besturen van de fiets veel lichter en omdat deze een profiel bevatten kunt u erop zowel zand- en boswegen als in de stad makkelijk op fietsen. Gaat u een goedkope crosshybride fiets kopen, dan kunt u deze gebruiken voor woon- werkverkeer zowel als lange fietstochten. Daarnaast is het uiterlijk van een crosshybride fiets nog steeds erg stoer en robuust, wat ook zeker een pluspunt kan zijn als u hiervan houdt.

De kenmerken van een fitnessbike

Een fitnessbike, in tegenstelling tot een crosshybride fiets, heeft meer weg van een racefiets. Ze zijn smaller vormgegeven, de banden zijn dunner en hebben minder profiel en fitnessbikes zijn vooral licht en wendbaar. Het verschil met racefietsen is echter dat ze een minder sportief frame hebben en een recht stuur (al kunt u dit natuurlijk aan laten passen). Racefietsen zijn smal en licht en speciaal gemaakt om zo aerodynamisch over de weg te gaan. Fitnessbikes zijn ook samengesteld om lange afstanden mee te rijden, maar zijn comfortabeler en makkelijker op- en af te stappen. Als gevolg kunt u de fitnessbike dus gebruiken om mee te sporten en fietstochten of tijdritten mee te maken, maar is het ook een goed model om mee naar uw werk te rijden of om boodschappen mee te doen. Zelfs een lange fietsvakantie zou prima gaan als u beugels op het stuur laat plaatsen zodat u uw houding af en toe kunt veranderen. Gaat u een goedkope fitnessbike kopen, dan kunt u deze uiteraard ook laten uitrusten met een spatbord en een bagagedrager.

De voor- en nadelen van een fitnessbike

Fitnessbikes zijn dus, net als crosshybride fietsen, geschikt voor meerdere doeleinden. Het ontwerp van de fitnessbike is echter meer als een racefiets dan als en mountainbike. U kunt dus moeizaam lange afstanden afleggen over verhard wegdek, maar de fiets zal minder makkelijk te besturen zijn als u over zand- of boswegen gaat rijden. Dit komt doordat de wielen van een fitnessbike smal zijn en weinig structuur bevatten. Hierdoor zijn fitnesbikes op het juiste wegdek wel erg wendbaar en ook makkelijk mee te nemen, omdat ze licht zijn. Als u een goedkope fitnessbike gaat kopen, dan kunt u deze uitrusten naar uw eigen wensen (spatbord, bagagedrager, lichten, stuurbeugels etc.) en hem perfect maken voor het doeleinde dat u voor ogen heeft. Met een fitnessbike houdt u uw conditie op peil, zonder aan comfort te verliezen.

De kenmerken van een cyclocross fiets

Een cyclocross fiets heeft meer weg van een crosshybride fiets dan van een fitnessbike. De cyclocross fiets heeft ook bredere banden dan een racefiets maar minder breed dan een mountainbike, maar hebben de banden wel een grof profiel. Een cyclocrossfiets is daarom erg geschikt voor veldrijden, maar niet voor mountainbiken. Doordat de banden breder zijn, zijn ook de vorken breder dan bij een racefiets, zodat de banden ertussen passen. De pedalen zijn vergelijkbaar met die van een mountainbike, dus zonder clips en met veel grip. Daardoor kunt u moeiteloos en veilig door de velden en bossen rijden. Het stuur, daarentegen, is meer ontworpen naar een racefietsstuur, maar dit kunt u natuurlijk gewoon veranderen. En wilt u een goedkope cyclecross fiets kopen, dan slaat u twee vliegen in één klap. Aan de ene kant kunt u de vele verschillende wegen die Nederland rijk is makkelijk aan, en aan de andere kant kunt u hem gebruiken voor woon- werkverkeer en boodschappen. Laat spatborden en een bagagedrager plaatsen en u heeft een prima allround fiets. Het verschil tussen een cyclocross fiets en een crosshybride fiets is erg klein. Cyclocrossers zijn iets smaller en lichter, waardoor deze net iets meer weg heeft van een racefiets en een crosshybride iets meer de kant van de mountainbike op neigt.

De voor- en nadelen van een cyclocross fiets

Houdt u van racefietsen, dan is de fitnessbike een goede keuze en houdt u van mountainbiken, dan is de crosshybride een goede keuze, maar de cyclocross zit er eigenlijk precies tussenin. Dit kan een nadeel zijn, omdat u dan van beide werelden aspecten op de fiets zal missen, maar dit kan ook een voordeel zijn als u een goede allround fiets zoekt zonder al te veel specifieke kenmerken en doeleinden. Met een cyclocross fiets kunt u de meeste wegen en paadjes gewoon befietsen, als u de mountainbike weggetjes maar vermijdt. Ook is het mogelijk lange trektochten te maken door spatborden en een bagagedrager toe te laten voegen. Wilt u een goedkope cyclocross fiets kopen, dan kunt u deze ook prima voor een fietsvakantie gebruiken of om mee naar uw werk te fietsen. Een probleem is echter wel dat u met een cyclocrosser dus echt een fiets heeft die is samengesteld uit een racefiets en een mountainbike, waardoor het dus kan zijn dat hij te gemiddeld is voor wat u met uw nieuwe fiets wilt gaan doen.

Een korte samenvatting

Bent u op zoek naar één fiets, waarop u uw boodschappen kunt doen, waarmee u naar uw werk kunt fietsen en waarmee u in uw vrije tijd lange ritten mee wilt maken om uw conditie op peil te houden? Dan is een crosshybride fiets, een fitnessbike of een cyclocross fiets perfect. Zoekt u meer boswegen en zandweggetjes op, dan kunt u een goedkope crosshybride fiets kopen. Deze hebben meer weg van een mountainbike, zowel wat betreft de kenmerken als het uiterlijk, maar zijn ook geschikt voor tochten op een gladder wegdek. U kunt een goedkope fitnessbike kopen als u meer van racefietsen houdt dan van mountainbiken. Deze zijn een stuk lichter, hebben dunnere wielen en frame en banden zonder diep profiel. Ze zijn wel comfortabeler dan racefietsen en daardoor breder inzetbaar, mits u op een glad wegdek blijft. Als laatste zijn er de cyclocross fietsen en deze zijn eigenlijk een evenredige mix tussen racefiets en mountainbike. Denkt u eraan een cyclocrossfiets te kopen, dan zal u dus een echte allround fiets bezitten met kenmerken van beide werelden. Dit is perfect voor als u geen specifieke voorkeur heeft, maar wel op alle soorten wegen wilt kunnen blijven rijden.