Bij het kopen van een kinderfiets zijn er een aantal dingen belangrijk waarvan het belangrijkste natuurlijk de maat van de fiets is.

Waarom is de maat van een kinderfiets zo belangrijk?

Veiligheid. Punt. Een te grote fiets is niet prettig voor het kind en daarnaast wil je natuurlijk dat je kind veilig kan deelnemen in het verkeer. Op een te grote fiets heeft je kind minder controle over de fiets. Koop dus nooit een fiets op de groei.

De maat van een kinderfiets duiden we aan in inches. Welke maat jouw kind nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren (probeer vooral je kind eens op de fietsjes van de buurt kinderen te laten plaatsnemen wanneer je twijfelt over de maat). Voor het bepalen van de maat zijn wel een aantal handvatten.

Daarnaast verkochten sommige merken ook nog de merken 14 inch, 18 inch en 22 inch. Echter zie je deze steeds minder terug op een enkele exoot na zo nu en dan.

Een andere belangrijk onderdeel zijn de trappers (crankstel)

Elke fiets heeft natuurlijk trappers. Deze trappers zitten vast aan een stang met een bepaalde lengte, dit geheel inclusief het middenstuk noemen we het crankstel. De lengte van deze stang is voor je kind uitermate belangrijk. Vaak zien we een te lange stang bij goedkope kinderfietsen (en dan doel ik niet op de goedkopere modellen van de bekende merken maar meer op de bouwmarkt en/of supermarkt fietsen welke we steeds meer zien in Nederland). Deze te lange stang zorgt er voor dat je kind niet goed bij de pedalen kan waardoor ook hier weer gevaar opduikt. Je kind moet zo comfortabel mogelijk en met maximale controle deel nemen aan het verkeer.

Een richtlijn om te bepalen of de stang precies juist is; laat je kind plaatsnemen op de fiets en de trapper naar het laagste punt duwen. Het knietje van je kind moet lichtgebogen zijn en niet volledig gestrekt. Is deze volledig gestrekt (of zelfs meer dan dat) dan kan dit zelfs bij jonge kinderen blessures opleveren of groeiproblemen. Voorkom dit dus ten alle tijden.

De beste zadelhoogte

Voor je kind is het natuurlijk belangrijk dat het zadel op de juiste hoogte staat. Een veel gebruikte richtlijn hiervoor is dat je kind met beide voeten plat op de grond moet kunnen. Wanneer je het zadel afstelt kun je het beste dan ook vragen of je kind op de fiets stapt waarbij je het zadel omhoog trekt tot de hoogte waarbij je kind nog goed bij de grond kan, op dat moment draai je hem vast.

Het stuur afstellen

Het stuur kan in de meeste gevallen enkel gekanteld worden, toch kan die paar millimeter welke dit mogelijk oplevert zorgen voor een veel betere fietsbeheersing. Wanneer je kind op de fiets zit moet deze met normaal gestrekte armen bij het stuur kunnen. Tevens moeten de armen ‘recht’ voorruit gaan, oftewel het stuur moet niet (veel) breder zijn dan de schouders van je kind.

Veiligheid in het verkeer

Pas op met nieuwe remmen!

Bij een nieuwe kinderfiets zie je veelal strak afgestelde remmen, dat klinkt hartstikke mooi. Echter… in de praktijk zien we vaak dat er veel kinderen moeite hebben met het bepalen van de remdruk. Bij een situatie waarin het kind echt moet remmen vliegen ze daardoor snel over de kop door het lichte totaal gewicht (een vastklemmende voorrem lanceert makkelijker het gewicht van een kind dan van een volwassene natuurlijk).

Het is hierom belangrijk dat de rem geleidelijk remt en dat je kind dit ook snel leert. Begin dus de eerste paar dagen met een iets minder strakke afstelling. Als je kind de fiets heeft leren kennen stel je dit strakker af.

Zorg ervoor dat je kind zichtbaar is!

Kinderen zijn klein en worden snel over het hoofd gezien. Des te zichtbaarder de fiets, des te veiliger! Zo simpel is het helaas.

Denk hierbij natuurlijk aan het bekende oranje vlaggetje, een felle kleur van de fiets en eventueel een grote oranje toeter voorop. Bestel deze artikelen vooral mee bij het kopen van een kinderfiets.

Een kinderfietsen kopen, waar doe je dat? Online, in de winkel of tweedehands?

Een tweedehands fiets is natuurlijk altijd een optie, marktplaats staat er vol mee. Het nadeel en vooral gevaarlijke hiervan is echter dat een fiets vaak meerdere malen van eigenaar wisselt waardoor het onderhoud nog wel eens te wensen over laat.

Als het aan ons ligt koop je de fiets nieuw in de winkel of online. Online zijn de prijzen natuurlijk lager. Mocht je online willen kopen omdat dit simpelweg honderden euro’s kan schelen zorg er dan in ieder geval dat je de juiste maat koopt. Laat je kind in de fietsenwinkel of buiten van de verschillende buurtkinderen verschillende maten proberen voordat je overgaat tot aanschaf.

Wanneer je de maat weet kun je met onze zoekmachine zoeken door duizenden kinderfietsen. Wij hebben het aanbod vergeleken van meerdere bekende aanbieders. De goedkoopste prijs ga je dus zeker bij ons vinden!