Een nieuwe kinderfiets lijkt in eerste instantie vrij goedkoop, vooral online. Ten opzichte van een fiets voor volwassen is een kinderfiets een heel stuk goedkoper. Toch heb je met een kinderfiets te maken met een ander gegeven; je kind groeit namelijk rustig door. Hierdoor ben je genoodzaakt om elke paar jaar een andere fiets voor je kind aan te schaffen welke past bij zijn of haar lengte. Veel ouders kiezen daarom voor een tweedehands fiets. Vaak een goede keuze!… maar niet altijd.

De voordelen van een tweedehands kinderfiets:

  • Simpelweg goedkoper dan een nieuwe fiets
  • Een krasje of dutsje extra welke je kind op de fiets maakt doet weinig pijn
  • Vaak snel en in de buurt te kopen dankzij Marktplaats

En wat zijn dan de mogelijke nadelen van het kopen van een tweedehands kinderfiets?

Ook bij een tweedehands kinderfiets zijn dezelfde factoren als bij het kopen van een nieuwe kinderfiets belangrijk, bij het kopen van een tweedehands kinderfietsje heb je hier mogelijk minder keuze in. Denk aan de maat van het frame, de juiste lengte van de trappers, de juiste stuurbreedte etc.

Extra aandacht tijdens kopen van een tweedehands kinderfiets

Bij het kopen van een tweedehands kinderfiets zijn er een aantal zaken waar je extra op moet letten. Dit zijn allen zaken welke te maken hebben met onderhoud maar ook de leeftijd van de fiets, vele kinderfietsen verwisselen namelijk elke paar jaar van eigenaar. Er zijn genoeg verhalen bekend van niet goed functionerende kinderfietsen simpelweg omdat deze de binnenkant van een fietsenmaker in de afgelopen tien jaar niet gezien hebben.

Hoe ziet de kinderfiets er uit?

Een goede indicatie van de staat van een kinderfiets is het optische. Elk kind maakt krassen en kleine beschadigingen aan zijn of haar fiets. Des te meer krassen des te ouder de fiets naar alle waarschijnlijkheid. Een oude fiets hoeft niet direct een probleem te zijn mits hij goed onderhouden is, vraag altijd om bewijs van onderhoud.

Spaken en velgen (wielen)

De wielen leveren vaak problemen op. We zien twee verschillende problemen hier op treden, namelijk; ten eerste loszittende- of gebroken spaken wat kan duiden op ‘niet zo netjes’ gebruik en ten tweede slagen in de wielen. Een slag in het wiel betekend een beschadigde velg, in veel gevallen zijn beide overigens prima te repareren door de fietsenmaker echter kost dat wel weer geld natuurlijk. Informeer dus eerst naar de kosten!

Controleer op roest

Door de overgang van een fiets van de ene naar de andere eigenaar om de paar jaar zijn er dus veel oude kinderfietsen in omloop. Niets mis mee natuurlijk, speur echter altijd naar roestvorming. Roestvorming tast de sterkte van de fiets (vooral het frame) aan, vermijd zo’n fiets met roest als het even kan. Ook de eventuele doorverkoop waarde zal snel flink verminderen.

Speling in trappers kinderfiets

Veel kinderfietsen krijgen na verloop van tijd problemen met de trapas. Hier komt speling in te zitten, veelal simpelweg veroorzaakt door veelvuldig gebruik en dus slijtage. Dit kun je simpel zelf achterhalen; zet het fietsje op zijn kop (letterlijk) en trek de trappers rond, tijdens het draaien probeer je de trappers naar binnen en buiten te duwen (hou de fiets met je andere hand dus tegen..). Dit kan je in principe ook zonder rond te draaien doen echter komen op deze manier ook eventuele tikken en geluiden vanuit de trapas naar boven. In beide gevallen is het aan te raden om verder te zoeken.

Overgaan tot kopen tweedehands kinderfiets

Mocht er voor je gevoel iets niet goed zijn met de maat, het stuur, de wielen, de trappers en/of trapas, roestvorming zie dan vooral van de koop af. Als je toch nog twijfels hebt kun je altijd even met de fiets langs de fietsenmaker, doe dit wel voor de aanschaf. Mocht je dit na de aanschaf doen dan kon nog wel eens blijken dat het kopen van een nieuwe kinderfiets goedkoper was geweest. De kosten voor reparaties aan kinderfietsen zijn immers niet naar verhouding van de grote mensen fietsen bijgesteld 🙂

Toch nieuw kopen? Koop dan een kinderfiets van een goed merk!

Er zijn een aantal merken welke kinderfietsen verkopen welke helemaal afgestemd zijn op de eisen en lengte van een kind. Echter zijn er ook merken welke hier iets gemakkelijker in zijn, ze gebruiken bijvoorbeeld dezelfde onderdelen voor de handvatten, stuurstang en de lengte van de trappers. Het kan in dat geval zijn dat een 12 inch fiets dezelfde trappers heeft als de variant van het zelfde fietsje in 14 inch. Welk merk kinderfiets moet je nu eigenlijk kopen?