Mountainbiken is een spannende en snelle sport, waarbij u zowel aan uw conditie werkt als de vele schitterende natuur die Nederland rijk is van een ander oogpunt kunt innemen. Er zijn verscheidene mountainbikepaden die u kunt uitproberen en deze sport kunt u alleen, maar ook met een groep anderen beoefenen. Omdat u steile afdalingen via smalle paadjes maakt, over boomstronken rijdt en mul zand, is de fiets die u kiest erg belangrijk. Niet alleen moet u zich veilig voelen, maar u moet ook comfortabel kunnen rijden, zo min mogelijk last hebben van schokken en makkelijk de juiste versnelling kunnen vinden. Als u eraan denkt een goedkope mountainbike te kopen, dan zal er veel terminologie op u afkomen, waar u misschien op dit moment nog geen kennis van heeft. Dit artikel probeert dit te verduidelijken, zodat u de juiste mountainbike aanschaft voor uw postuur en comfort.

De kenmerken van een mountainbike

Mountainbikes, ook wel MTB of ATB genoemd, zijn ervoor gemaakt om allerlei typen terrein aan te kunnen en specialiseren zich vooral in het offroad gedeelte. Denk hierbij aan onverharde boswegen, zandpaden, velden en heuvels. Daarom hebben deze fietsen extra dikke banden met een grof profiel voor een goede grip en extra schokdemping. De pedalen hebben ook een profiel, omdat u regelmatig zal moeten staan en er dus niet af moet glijden. Mountainbikes zijn daarnaast erg breed, de vorken zijn voorzien van een goede schokdemping, ze hebben uitmuntende remmen en een groot aantal versnellingen. Mountainbikes zijn ook licht en gemaakt van aluminium of carbon, zodat u de fiets ook makkelijk stukken kunt dragen, mocht dit nodig zijn. Bagagedragers zijn er meestal niet, omdat mountainbikes niet gemaakt zijn om goederen op mee te nemen. Als stadsfiets is een mountainbike dus niet geschikt. Gaat u een goedkope mountainbike kopen, dan zal u deze dus voornamelijk voor het beoefenen van de sport gebruiken en voor andere doeleinden een stadsfiets gebruiken.

Welke mountainbike is geschikt voor u?

Voordat u een mountainbike gaat kopen, kunt u van tevoren al beslissen wat u wilt dat de kenmerken zijn. Dit maakt het zoeken aanzienlijk makkelijker en dit is vooral handig als u online aan het zoeken bent. Bij een kwalitatieve webwinkel kunt u namelijk een goedkope mountainbike kopen voor een aanzienlijk lagere prijs dan voor hetzelfde model in de winkel. Om zeker te zijn dat u de juiste fiets koopt, kunt u gebruik maken van de volgende zeven tips.

De juiste maat

Omdat u comfortabel op uw mountainbike moet kunnen zitten en u één moet voelen met de fiets, is de framemaat erg belangrijk. Doet u dit niet goed, dan kunt u controle verliezen over de fiets of fysieke klachten krijgen. U berekent de juiste framemaat gemakkelijk door uw benen 15 centimeter uit elkaar te zetten en de afstand te meten van uw kruis naar de grond. Dit getal vermenigvuldigt u met 0.68 wat de framemaat oplevert. Als u tussen twee framematen inzit, kies dan altijd het lagere getal en rondt niet naar boven af. U kunt het zadel en stuur altijd hoger zetten om dit te compenseren.

Het juiste frame

Gaat u een goedkope mountainbike kopen, dan heeft u de keuze tussen verschillende soorten frames en deze wordt bepaald door het materiaal. De meest gangbare materiaalsoorten voor mountainbikeframes zijn carbon en aluminium. Beide zijn licht en sterk, maar carbon wordt vaak als comfortabeler beschreven. Aluminium is echter aanzienlijk goedkoper en levert u ook een prima frame op.

De vering

De vering van een mountainbike wordt vaak in drie verschillende categorieën onderverdeeld, namelijk rigid (geen vering), hardtail (alleen vering in de voorvork), en fully (vering zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de mountainbike). Het type dat u kiest hangt af van het terrein. In Nederland is een rigid of een hardtail vaak voldoende omdat we hier geen grote hoogteverschillen kennen en u dan nog wel voldoende vaart kunt maken en sneller kunt fietsen. Een full suspension vering is duurder, maar noodzakelijk als u van plan bent de bergen in te gaan of naar ruwer terrein.

De versnellingsgroep

De versnellingsgroep wordt bepaald tijdens de afmontage van de fiets en dit betreft de versnellingen en de remmen. Onder versnellingsgroep kunt u een aantal onderdelen vinden, zoals de kettingwielen en de ketting, de remmen, de shifters en het crankstel. Hoe beter de kwaliteit van uw versnellingsgroep, hoe duurzamer en kwalitatiever deze onderdelen. Gaat u regelmatig mountainbiken, of door modderachtig en ruw terrein, dan is het dus verstandig om hier wat extra geld in te investeren, anders zullen ze al snel aan vervanging toe zijn. De bekendste producenten van versnellingsgroepen zijn SRAM, Shimano en Campagnolo, maar een combinatie hiervan is ook mogelijk. Wilt u een goedkope mountainbike kopen online, dan kan het verstandig zijn u hier van tevoren goed in te verdiepen. Gelukkig kunt u de versnellingsgroep altijd vervangen, wanneer u uw fiets wilt upgraden zonder een nieuwe te hoeven kopen.

Het soort remmen

Mountainbikes hebben uitmuntende remsystemen nodig en deze zal u veel gebruiken vooral bij ingewikkelde afdalingen in een berg- of heuvelachtig gebied. De beste remkracht krijgt u uit hydraulische schijfremmen en de meeste mountainbikes zijn hier dan ook mee uitgerust. Een andere optie is velgremmen, maar deze zal u steeds minder tegenkomen, omdat deze simpelweg minder goed werken.

De juiste wielen

Het type wiel bepaalt uw comfort. Er zijn wielen te vinden van 26 inch, al worden deze steeds minder verkocht, maar hiermee kunt u korte bochten en klimmetjes makkelijker maken. Een 27,5 inch wiel of een 29 inch wiel is veel gangbaarder en hoe groter het wiel, hoe sneller u kunt fietsen en hoe groter het comfort, vooral als u over ruw terrein fietst. Als u zelf klein bent kan het zijn dat een 29 inch wiel voor u te groot aanvoelt, dus dit kan ook een doorslaggevende factor zijn gaat u een goedkope mountainbike kopen.

De juiste voorvork

Als laatste zal u tijdens het kiezen van een nieuwe mountainbike, goed moeten nadenken over het type voorvork. Deze werkt namelijk als schockdemper waardoor u minder last krijgt van uw armen, rug en polsen. Gaat u een goedkope mountainbike kopen, dan heeft u de keuze uit een vering met lucht of met een stalen veer. Vering met lucht is duurder, maar deze hoeft u ook minder vaak te vervangen of herstellen. Wilt u de vering tijdelijk uit kunnen zetten, als u een gedeelte op geasfalteerde wegen fietst bijvoorbeeld, kies dan voor een mountainbike met een lock-out functie.

De verschillende soorten mountainbikes

U kunt een goedkope mountainbike al kopen voor bedragen beginnend bij 150 euro en deze kunnen makkelijk oplopen tot bijna 10.000 euro. Als u een beginner bent en u weet nog niet of u de sport intensief wilt gaan beoefenen, dan zou u gek zijn als u een groot bedrag neer zou leggen. Begint u echter plezier te krijgen in het fietsen of wilt u dit in wedstrijdverband gaan uitvoeren, dan kunt u misschien een betere en dus duurdere fiets aanschaffen. Naast bovenstaande keuzes, zal u dan ook moeten kiezen voor een bepaald type mountainbike, want ook hier worden weer verschillende mogelijkheden aangeboden.

De crosscountry mountainbike

Voor Nederland is de crosscountry mountainbike erg geschikt, omdat deze beter is om sneller mee te fietsen op onverharde wegen dan voor steile afdalingen in de bergen. Daarom zijn crosscountry fietsen smaller en minder breed vormgegeven en hebben ze dunnere banden. U kunt met een crosscountry fiets comfortabel en snel lange afstanden afleggen en niet belemmerd worden door het type wegdek. Bent u echt van plan om uw goedkope mountainbike te kopen voor bergterrein, dan is deze crosscountry versie niet geschikt.

De trailbike mountainbike

Zoekt u een mountainbike die alles aankan, zowel klimpartijen als afdalingen, dan is een trailbike de beste optie voor u. Deze fietsen zijn ontworpen om veel belasting aan te kunnen en zijn daarom robuust en krachtig. De wielen zijn breed en hebben een grof profiel zodat u hier elk type terrein mee kunt bedwingen. Het stuur is vaak wat breder, zodat deze wendbaarder en makkelijker te controleren is als u snel rijdt.

De downhill mountainbike

Deze mountainbike is ontworpen speciaal voor het afdalen. Hiermee kunt u steile en technisch ingewikkelde afdalingen sneller en makkelijker nemen, met een veilig gevoel. De remmen op deze fiets zijn dan ook ontzettend goed en de goede vering in de voorvork beschermt uw armen en schouders. Met deze fiets kunt u snel afdalen, springen en manoeuvreren, maar voor andere doeleinden dan dat is hij eigenlijk niet heel erg geschikt.

Elektrische mountainbikes

Als laatste worden hier de elektrische mountainbikes behandeld, maar er zijn nog aanzienlijk meer modellen en types beschikbaar. Elektrische mountainbikes zijn voorzien van een motor en een accu wat u wat extra steun kan geven als u een steile bult opgaat. Het nadeel waar u rekening mee moet houden gaat u een goedkope mountainbike kopen, is dat de elektrische mountainbike aanzienlijk zwaarder is door de aanwezigheid van de aandrijving. U kunt dit type mountainbike echter op de meeste terreinen gewoon gebruiken en voor alle doeleinden waar mountainbikes ook geschikt voor zijn.

Een korte samenvatting

Wilt u een goedkope mountainbike kopen online, dan doet u er goed aan van tevoren te beslissen welk type u zou willen. Daardoor maakt u de keuze makkelijker, omdat webwinkels vaak een groot assortiment aanbieden. Daarnaast zijn de specificaties erg belangrijk, dus bepaal de maat, het framesoort, de vering, de versnellingsgroep, het type remmen, de voorvork en de wielmaat ook van tevoren. Hiermee voorkomt u dat u de verkeerde fiets koopt en hier achteraf spijt van krijgt. Hopelijk is de keuze door bovenstaande informatie makkelijker geworden en kunt u snel wegrijden op uw nieuwe mountainbike.