Elektrische aangedreven fietsen worden vaak elektrische fiets, pedelec, hybrid of e-bike genoemd. In feite verkopen we in Nederland bijna alleen maar pedelec’s terwijl dit zeker niet de meest populaire aanduiding is. Elektrische fietsen is simpelweg een verzamelnaam.

Zowel pedelecs en e-bikes zijn fietsen die worden geholpen door een elektrische motor. Ze waren in het begin erg populair bij ouderen maar tegenwoordig ziet iedereen de voordelen er van in, ze worden immers verkocht aan een hele brede doelgroep. Tussen de twee soorten fietsen zit een aantal verschillen.

Pedelec: alleen ondersteuning tijdens het fietsen

De naam pedelec is een afkorting voor “pedal electric cycle”. Het is een fiets die het trappen van de fietser met een ingebouwde elektromotor ondersteunt. Echter, de fietser zelf zet de motor aan of uit. Het is dus niet mogelijk om een rondje te fietsen zonder zelf actief mee te trappen. De Nederlandse wetgeving stelt een aantal eisen en beperkingen aan een pedelec. Zo mag de fiets niet harder gaan dan 25 km/u, de motor mag een maximaal vermogen hebben van 250 Watt en de motor moet de ondersteuning direct stoppen wanneer er geen druk/kracht op de pedalen staat.

Verschil tussen pedelec en e-bike

De e-bike rijdt in tegenstelling tot de pedelec zelf, ook wanneer de fietser niet op op de pedalen trapt. De elektromotor kan worden bediend via een hendeltje aan het stuur en daarmee regelt de fietser het tempo. De fietser doet zelf niets anders dan sturen en zijn of haar evenwicht bewaren. In feite is dit dus gewoon een snorfiets.