Verschillende soorten elektrische fiets motoren en hun specifieke kenmerken

Is het tijd voor een nieuwe fiets en overweegt u een elektrische fiets aan te schaffen? Dan bent u niet de enige. De interesse in elektrische fietsen neemt snel toe in Nederland en het aantal oplaadpunten groeit als gevolg. Bij het aanschaffen van uw nieuwe elektrische fiets komt u voor verschillende keuzes te staan en één hiervan is de plaats van de motor. Bij ons kunt u terecht voor een goedkope elektrische fiets met voorwielmotor, een goedkope elektrische fiets met middenmotor en een goedkope elektrische fiets met achterwielmotor, maar hoe weet u welke soort motor het beste is voor u?

Wel of geen elektrische fiets?

Nederland is een fietsland, maar we houden ook van comfort op onze fiets. Daarom neemt de vraag naar e-fietsen snel toe. Elektrische fietsen zijn namelijk comfortabel, milieuvriendelijk en u kunt er lange afstanden makkelijk mee afleggen. Daarnaast zijn ze ook snel, fietsen ze licht en zal u geen problemen ondervinden als u de heuvel op moet of tegen de wind in moet fietsen. En er komen steeds meer oplaadpunten bij zodat u de fiets bijna altijd wel ergens kunt aansluiten. Met een goedkope elektrische fiets kunt u langer blijven fietsen en lichaamsbeweging krijgen, ook als u ouder wordt. Er zijn echter ook nadelen verbonden aan e-fietsen. Zo zijn ze aardig prijzig, vooral in vergelijking met fietsen zonder motor. Daarnaast gaat de accu natuurlijk op een gegeven moment leeg en u kunt niet onbeperkt rijden met ondersteuning van de batterij. Doordat deze fietsen voorzien zijn van extra mechanismen en technieken, is het onderhoud ook duurder en kunnen reparaties soms flink aanslaan. En het gewicht van elektrische fietsen belast uw auto meer als u ermee op reis gaat en maakt het manoeuvreren soms lastiger.

De verschillende soorten motoren

Ondanks deze nadelen is een elektrische fiets zeker een goede investering, vooral als u actief wilt zijn en niet oververmoeid thuis wilt komen. Daarnaast is een elektrische fiets een milieuvriendelijk alternatief voor de auto en wordt het makkelijker deze te laten staan en de misschien wat langere afstand naar uw werk te fiets af te leggen. Het is natuurlijk wel van belang dat u de juiste motor kiest. Het verschil tussen de verschillende motoren heeft te maken met de plaatsing ervan. De namen zeggen het al, een voorwielmotor bevindt zich in het voorwiel, een middenmotor bevindt zich bij de trapas en een achterwielmotor zit in het achterwiel. De plaatsing van de motor heeft invloed op het stuurgedrag van de fiets, op de stabiliteit tijdens het rijden en ook op de prijs. Het is daarom erg verstandig van tevoren te besluiten welk type motor u graag zou willen zien op uw nieuwe fiets, omdat dit uw fietsplezier wel degelijk kan beïnvloeden.

Voordelen van een voorwielmotor

Heeft u een beperkt budget, dan is een goedkope elektrische fiets met voorwielmotor misschien een optie voor u. Dit zijn namelijk de goedkoopste elektrische fietssoorten, maar dit is niet het enige. U kunt een elektrische fiets met voorwielmotor namelijk vinden met elk type versnellingssysteem en u kunt ook in versnelling wegrijden omdat de motor direct aanslaat. Voorwielmotoren maken daarnaast ook minder geluid, maar het is wel verstandig voor de aankoop een testrit te maken, want dit is niet altijd het geval. Een voorwielmotor heeft minder onderhoud nodig en kan ook met gesloten kettingkast worden uitgevoerd. En als u de voorwielmotor een keer niet wilt gebruiken, dan kunt u ook erg licht fietsen zonder dat deze aanstaat.

Nadelen van een voorwielmotor

Helaas zijn er ook een aantal nadelen te noemen wat betreft een fiets met voorwielmotor en deze hebben vooral te maken met de plaatsing van de motor. Omdat deze relatief zwaar is, kan het lastig en zwaar zijn om te sturen en kunt u de fiets niet zo makkelijk aan de voorkant optillen. Daarnaast kan de motor ervoor zorgen dat de fiets doorslipt onder bepaalde omstandigheden, zoals als het glad is in verband met natte bladeren of sneeuw en ijzel en op zandpaden. U kunt het gedrag van het voorwiel dan vergelijken met dat van een auto op soortgelijke ondergronden. Moet het voorwiel van uw elektrische fiets met voorwielmotor een keer vervangen worden, of heeft u een lekke band, dan is dit ingewikkeld om zelf te herstellen. Ook het aantal kilometers dat u zal kunnen maken met de accu is minder dan dat van een elektrische fiets met middenmotor.

Voordelen van een achterwielmotor

Kiest u voor een goedkope elektrische fiets met achterwielmotor, dan zal u een zo natuurlijk mogelijke fietservaring beleven. Dat komt doordat de fiets wordt aangedreven door het achterwiel, net als een fiets zonder motor dat doet. Het voelt eigenlijk alsof u constant een duwtje in de rug krijgt, en dit is bijzonder prettig. Omdat de motor zich aan de achterkant van de fiets bevindt, is het sturen licht en aanzienlijk makkelijker dan bij een goedkope elektrische fiets met voorwielmotor. Om deze reden kunt u de motor ook gebruiken om mee te remmen om energie terug te winnen. U kunt met een goedkope elektrische fiets met achterwielmotor ook in een hoge versnelling makkelijk wegrijden, omdat de motor direct aanslaat en deze is bijzonder stil. Daarnaast kunt u het stuur makkelijk optillen om de fiets in het fietsenrek te zetten.

Nadelen van een achterwielmotor

Alhoewel dit erg aantrekkelijk klinkt, zijn er een aantal aandachtspunten waarmee u rekening moet houden als u een elektrische fiets met achterwielmotor wilt aanschaffen. Zo kunt u niet kiezen om deze te laten uitvoeren met een gesloten kettingkast en is een detailleursysteem versnelling de enige optie die u heeft; een naafversnelling is bijvoorbeeld niet mogelijk. Moet de achterband verwisseld worden, of is het wiel defect, dan is dit ingewikkeld en moet u een fietsenmaker inschakelen. Na de reparatie moet het computerprogramma namelijk opnieuw worden ingesteld. Dat het gewicht aan de achterkant zit kan ook nadelig werken. Een elektrische fiets met achterwielmotor, is dus, net als een fiets met voorwielmotor, lastiger te verplaatsen. Als laatste is het rendement dat u uit de accu krijgt bij dit type e-fiets minder dan bij een goedkope elektrische fiets met middenmotor.

Voordelen van een middenmotor

Elektrische fietsen met middenmotor hebben als grote voordeel dat de meeste van de bovengenoemde nadelen wat betreft de andere typen motoren komen te vervallen. De balans is aanzienlijk beter, er is geen slipgevaar, het sturen is licht en wielen en banden zijn makkelijker te vervangen. De plaatsing van de motor is, zoals de naam als zegt, in het midden bij de trapas. Dit is zowel centraal als laag wat dit de meest hanteerbare fiets maakt van de drie. Doordat de motor zich rondom de trappers bevindt, zal u merken dat deze erg fijn fietsen. De energie wordt direct op de trappers uitgeoefend en er is dus geen trek- of duwgevoel. Daarnaast kan de fiets de mate van hulp aanpassen door een sensor te gebruiken. Fietst u hard, dan zal de fiets minder meehelpen dan wanneer u langzamer fietst. Als laatste kunt u een elektrische fiets met middenmotor zowel met naafversnelling als met derailleurversnelling vinden.

Nadelen van een middenmotor

Uiteraard zijn er aan dit type fiets ook nadelen verbonden. Een goedkope elektrische fiets met middenmotor maakt bijvoorbeeld vaak meer geluid, vooral de oudere modellen. Dit komt door de tandwieloverbrenging. Ook waren er voorheen nog weleens problemen met schade aan de versnellingen of de ketting in verband met de kracht van de motor die daaraan hing. Dit lijkt te zijn opgelost door het gebruik van sterkere kettingen of aandrijfriemen, maar oudere modellen kunnen hier nog problemen vertonen. Waar u verder nog rekening mee moet houden is dat een fiets met middenmotor vaak duurder is dan de andere modellen en de instaphoogte is ook groter.

Een korte samenvatting

Dit is veel informatie en zoals u ziet is het op de lange termijn wel belangrijk welk type motor u kiest. Voor optimaal comfort is een goedkope elektrische fiets met middenmotor misschien het beste, maar dan moet u er wel rekening mee houden dat u uw been hoger moet optillen om in te stappen. Een goedkope elektrische fiets met voorwielmotor is het minst duur, maar het sturen kan ongemakkelijk zijn en het voorwiel kan slippen. Kiest u voor een goedkope elektrische fiets met achterwielmotor, dan zal het fietsen het meest natuurlijk voelen, maar bent u wel beperkt wat betreft het soort versnelling dat er mogelijk is.