[vc_row][vc_column][vc_column_text]De lithium-ion accu’s welke we terug vinden op de meeste elektrische fietsen en speed pedelecs zijn niet alleen krachtig, ze kunnen ook brand veroorzaken als je er niet goed mee omgaat! Het is daarom belangrijk om deze accu’s vol met elektrische lading goed op te slaan en te behandelen.

Krachtige lithium-ion accu’s maken het succes en de flinke opmars van elektrische fietsen en speed pedelecs mogelijk. Echter niet zonder gevaar, er zijn verscheidene verhalen bekend van exploderende exemplaren. Dit speelt niet alleen bij de accu’s van de minder bekende merken maar ook van de bekende A-merken. Lithium-ion accu’s komen al jaren negatief in het nieuws, denk maar eens aan de vele berichten rondom ontploffende Samsung en Apple iPhone telefoons.

De spookverhalen welke rondgaan komen veelal voort uit individuele gevallen. Met zo’n individueel geval wil je echter niet in te maken krijgen wanneer het een accu van een elektrische fiets betreft, deze zijn namelijk een stuk groter dan de accu van een telefoon. Een beetje voorzichtigheid bij het opbergen en opladen is dus geen onverstandige optie.

Tara Himler, Marketing- en Communicatie Manager van Bosch e-bikes geeft toe dat er verschillende oorzaken zijn welke een accu kunnen laten exploderen. In eigenlijk alle gevallen is de accu niet het probleem, maar de omgang met deze accu.

“Onder andere wijzigingen aan het elektrische systeem kunnen leiden tot dergelijke reacties, bijvoorbeeld door een onjuiste reparatie. Een kortsluiting kan optreden wanneer de accu wordt opgeladen met een onjuiste of defecte lader. Het blootstellen aan externe invloeden zoals warmte van vuur of direct zonlicht kunnen ook problemen veroorzaken. Accu’s welke zomaar ontploffen zijn zeldzaam, er zijn weinig tot geen gevallen bekend waarbij de accu ontplofte of ontbrande door een productiefout.“

Voorzichtigheid geboden met accu’s van elektrische fietsen

De lithium-ion batterij is dus niet per definitie een tikkende tijdbom, maar reageert meestal op onjuiste omgang. Een zekere voorzichtigheid in de omgang met de accu’s is geboden, zie het als een blikje benzine, deze zet u ook niet naast de open haard. Ook de plaats van opslaan heeft u natuurlijk invloed op, slaat u hem op in de schuur naast uw brandhout of legt u hem op uw koude tegelvloer? Mocht u te maken krijgen met zo’n uniek geval (een exploderende accu) dan heeft de tegelvloer vermoedelijk minder gevolgen.

Op de plek van opladen is het altijd verstandig een rookmelder op te hangen. Mocht een accu trouwens brand vatten kunt u deze veel beter met een deken of zand blussen dan met water!
In principe is het ook aangeraden de accu’s niet voor langere periode op te slaan in een koude ruimte. Gaat je e-bike de gehele winter de onverwarmde schuur in? Bewaar je accu dan afzonderlijk van de fiets op een niet te warme- of koude plek.

Is uw accu gevallen of beschadigd? Let en pas dan op!

Een gevallen of op een andere manier beschadigde accu geeft een aanzienlijk verhoogd risico op explosie. Vervang in dit geval altijd uw accu. Ook als het van buitenaf niet zichtbaar is!

Waar kan ik een nieuwe of extra accu bestellen?

Op de website van Fietsenwinkel.nl kunt u een groot aantal accu’s bestellen. Zij hebben het meest complete accu-assortiment van Nederland met o.a. Bosch, Gazelle, Sparta, Batavus, Brinckers en Puch.


Op onze site kunt u zoeken in duizenden elektrische fietsen! Een greep uit ons assortiment.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[vc_btn title=”Bekijk alle elektrische fietsen” color=”warning” size=”lg” i_icon_fontawesome=”fa fa-share” add_icon=”true” link=”url:http%3A%2F%2Fgoedkopefietskopen-nl.test%2Fcategorie%2Felektrische-fietsen%2F|title:Overzicht%20alle%20elektrische%20fietsen||”][/vc_column][/vc_row]