Als u op zoek bent naar een nieuwe racefiets, dan bent u waarschijnlijk de term ‘versnellingsgroep’ of ‘groep’ vaak tegengekomen. Dit zijn begrippen waar niet iedereen bekend mee is, maar die wel verschil maken in de kwaliteit, het gewicht, en de prijs van de fiets. Een racefiets is gemaakt om veel kilometers af te kunnen leggen en in een snel tempo. Daarom is hij aerodynamisch vormgegeven en licht van gewicht. Een racefiets is niet bedoeld voor andere doeleinden, zoals woon- werkverkeer. Het type groep dat u kiest is afhankelijk van het aantal kilometers dat u jaarlijks van plan bent af te leggen en wordt geplaatst tijdens de afmonteerfase van de fiets. U kunt een goedkope racefiets kopen met een Shimano groep, een goedkope racefiets kopen met een Campagnolo groep en een goedkope racefiets kopen met een SRAM groep. Deze zijn alle drie van goede kwaliteit en hier vindt u uitleg die u kunt gebruiken bij het maken van een keuze tussen deze drie.

Wat is een versnellingsgroep?

De naam zegt het al, de versnellingsgroep bestaat uit een aantal onderdelen. Deze onderdelen verzorgen samen het versnellingssysteem en de aandrijving van de fiets. Het gehele pakket bestaat uit de achter- en voorderailleur, de remmen, het crankstel, de shifters, de cassette en de ketting. U heeft dus de keuze uit drie grote merken en kiest u voor een afwijkend merk dan levert u al gauw in op kwaliteit. De meest bekende is Shimano en deze wordt dan ook het meeste gekozen, gevolgd door SRAM en Campagnolo. Naast het merk, heeft u ook de keuze uit een bepaalde klasse waarin uw groep wordt onderverdeeld. Dit zijn de beginnersklasse, de middenklasse, de hoge middenklasse en de topklasse. Nadat u uw merk heeft vastgesteld, kunt u kijken naar het aantal kilometers dat u rijdt en zo uw klasse beoordelen. Als u een goede racefiets heeft gekocht als beginner kunt u deze ook upgraden door er een hogere klasse versnellingsgroep op te plaatsen, want deze zijn ook los verkrijgbaar. Wilt u een goedkope racefiets kopen met Shimano groep, een goedkope racefiets kopen met een Campagnolo groep of een goedkope racefiets kopen met een SRAM groep, dan kunt u hier verder lezen over wat deze merken in de verschillende klassen te bieden hebben.

De verschillende klassen

U kunt zelf bepalen welke groep het beste bij u past als u kijkt naar uw fietsgedrag. Een beginner, die niet al te vaak op de fiets zit, kan met een goedkopere en simpelere groep prima rijden terwijl iemand die dagelijks fietst of topsport beoefent een kwalitatief betere groep nodig heeft. Een ervaren fietser zal verschil merken tussen de groepen, op het gebied van duurzaamheid, snelheid, betrouwbaarheid, afwerking en gewicht, maar voor een leek is dit nauwelijks merkbaar. Elk merk heeft voor elke klasse een bepaalde groep of meerdere groepen in de aanbieding, die ieder een eigen naam hebben.

Groepen voor beginners

U valt in de beginnersklasse als u niet meer dan 2000 kilometer per jaar fietst. Dit betekent ongeveer 40 kilometer per week, wat niet veel is en betekent dat u er wekelijks waarschijnlijk één keer op uit gaat. U heeft dan dus ook geen professionele groep nodig en een grammetje meer of minder aan uw fiets maakt ook geen verschil. U kunt met een groep uit de beginnersklasse dan prima uit de voeten en als u de onderdelen goed onderhoudt kunt u hier jaren van gebruik maken. Wilt u een goedkope racefiets kopen met een Shimano groep uit de beginnersklasse, dan heeft u de keuze tussen de Shimano Claris (veel gezien op instapmodellen, bevat 8 kettingwielen), de Shimano Sora (9 kettingwielen) en de Shimano Tiagra (10 kettingwielen). Heeft u liever een racefiets met een Campagnolo groep, dan vindt u op oudere modellen nog wel de Xenon en Mirage groepen (10 kettingwielen), al worden die vandaag de dag niet meer geproduceerd. De huidige groep die Campagnolo produceert voor de beginnersklasse is de Campagnolo Veloce (10 kettingwielen), vergelijkbaar met de Shimano Tiagra. Gaat u een goedkope racefiets kopen met een SRAM groep, dan is er voor de beginnersklasse de SRAM Apex (10 kettingwielen) groep beschikbaar.

Groepen voor de middenklasse

Als u tussen de 2000 en de 4000 kilometer per jaar fietst, wat ongeveer 40 tot 80 kilometer per week is, dan valt u in de middenklasse. Dit is een vrij gemiddeld aantal kilometers en fietst u graag in uw vrije tijd, dan zal u hier snel aan komen. Omdat u de groep in dat geval zwaarder zal gaan belasten, doet u er goed aan een kwalitatief betere groep te kiezen, omdat deze langer mee zal gaan. Daarnaast bevatten deze 10 of 11 kettingwielen, wat ruim voldoende is als u de sport serieus beoefent. Shimano heeft voor deze klasse de groep Shimano 105 ontwikkeld. Deze bevat 11 kettingwielen en was dan vroeger ook bedoeld voor de topklasse. Koopt u liever een goedkope racefiets met een Campagnolo groep voor deze klasse, dan zal deze de Campagnola Centaur groep bevatten met 10 kettingwielen en gaat u liever in deze klasse een goedkope racefiets kopen met een SRAM groep, dan heeft deze producent de SRAM Rival in de aanbieding, ook met 10 kettingwielen.

Groepen voor de hoge middenklasse

Bent u van plan meer dan 80 kilometer per week te gaan fietsen, of jaarlijks meer dan 4000 kilometer af te leggen, dan komt u al gauw in de hoge middenklasse terecht. Omdat u dan vaak op de fiets zit en waarschijnlijk de fijne kneepjes van de sport volledig onder de knie heeft, is een kwalitatief schakelings- en besturingssysteem geen overbodige luxe. Deze groepen kenmerken zich doordat ze lichter zijn, ze meer kilometers aankunnen voordat ze gebreken gaan vertonen en vaak gemaakt zijn van carbon of aluminium. Wilt u een goedkope racefiets kopen met een Shimano groep toepasselijk voor deze middenklasse, dan heeft u de keuze uit de Shimano Ultegra of de Shimano Ultegra DI12. Het verschil tussen deze twee is dat de laatste elektrisch schakelt en er dus geen kabels nodig zijn. Beide groepen bevatten een cassette met 11 kettingwielen. Kiest u ervoor een goedkope racefiets te kopen met een Campagnolo groep voor deze specifieke klasse, dan is er de Campagnolo Chorus groep, de Campagnola Athena en de Campagnola Centaur Carbon. Allen hebben 10 kettingwielen en zijn gemaakt van kwalitatieve en lichte materialen zoals carbon en titanium. Wilt u een elektrisch schakelingsysteem, dan kiest u voor de Athena + EPS. SRAM heeft ook een groep geproduceerd voor deze hoge middenklasse, namelijk de SRAM Force. Deze groep heeft 11 kettingwielen en is gemaakt uit de beste legeringen.

Groepen voor de topklasse

Stapt u dagelijks op de racefiets, dan heeft u een groep nodig van de beste materialen en het liefst met 11 kettingwielen zodat u de meeste schakelmogelijkheden heeft. Deze groepen zijn gemaakt voor professionele fietsers en beoefenaars van de sport die veel geld hebben en heel veel kilometers maken. Valt u niet in die categorie, dan hoeft u echt geen fortuin uit te geven voor een dure groep in deze klasse. U kunt ook kiezen voor een elektronisch schakelmodel, als u dit mocht willen. Er zullen dan geen kabels meer nodig zijn en het schakelen wordt vloeiender, soepeler, preciezer en zorgt ervoor dat uw gang niet wordt onderbroken. Zo’n elektronisch systeem wordt aangestuurd door een accu die zich meestal onder het zadel bevindt. Natuurlijk is elektrisch schakelen niet vereist en worden er ook handmatige groepen aangeboden in deze topklasse. De materialen zijn hoogwaardig, duurzaam en als ervaren fietser zal u onderhand een verschil kunnen merken in gebruik van deze verschillende groepen. Shimano heeft in deze klasse de Dura Ace en de Dura Ace DI12 geproduceerd, waarvan deze laatste wederom elektrisch schakelt. Campagnolo heeft de Record en de Super Record groepen en kiest u voor de EPS variant dan kunt u ook elektrisch schakelen. Als laatste vindt u van SRAM de Red groep waarmee te Tour de France toch al enkele keren gewonnen is.

De juiste groep voor uw nieuwe fiets

Hopelijk heeft deze informatie u geholpen bij het kiezen van de juiste groep voor uw nieuwe racefiets. Misschien zal het in ieder geval duidelijker worden waar u mee te maken krijgt als u een nieuwe racefiets aanschaft. Online kunt u snel en makkelijk een goedkope racefiets kopen met een Shimano groep, een goedkope racefiets kopen met een Campagnolo groep of een goedkope racefiets kopen met een SRAM groep, maar het is natuurlijk wel verstandig als u weet wat u in huis haalt. Heeft u een racefiets die u nog erg goed bevalt, dan kunt u natuurlijk ook overwegen alleen een nieuwe groep aan te schaffen in plaats van een volledig nieuwe fiets te kopen. In de volgende tabel vindt u bovenstaande informatie nogmaals kort samengevat.

 

Klasse Aantal km per jaar Shimano groep Campagnolo groep SRAM groep
Beginnersklasse < 2000 Claris, Sora, Tiagra Mirage, Xenon, Veloce Apex
Middenklasse 2000 – 4000 105 Centaur Rival
Hoge middenklasse > 4000 Ultegra, Ultegra DI12 Centaur Carbon, Athena, Chorus Force
Topklasse Professioneel, dagelijks gebruik Dura Ace, Dura Ace DI12 Record, Record EPS, Super Record, Super Record EPS Red