Framemaat of framehoogte fiets bepalen, welke fietsmaat moet ik kiezen?

Het is vaak erg verwarrend welke framemaat of fietsmaat je nu eigenlijk moet kiezen. De gemiddelde Nederlander is waarschijnlijk niet eens bekend met deze term. Ze zullen niet kiezen voor deze term en willen simpelweg een fiets waar ze goed mee overweg kunnen. Ze willen een fiets waar ze heerlijk en goed op kunnen zitten. Toch is het natuurlijk belangrijk om deze term wel te kennen wanneer je een fiets gaat kopen. Uiteraard kun je op de gok een fiets gaan kopen en testen of alles goed is. Het is echter beter om net een stapje verder te gaan.

Wanneer je kleren gaat kopen dan kijk je ook naar de labels en naar de maten. Je koopt een spijkerbroek met de juiste taille maat en de juiste lengte maat. Wanneer een van de twee niet goed zijn dan houd het simpelweg op. Het is zelfs pijnlijk wanneer je een maatje groter moet kiezen. Zeker voor de dames! Het is belangrijk en vanzelfsprekend, dat je de maat weet. Je kunt een specifieke spijkerbroek niet kopen, omdat hij een maat groter aangeeft. Voor shirts en blousen en zelfs voor sokken zijn er specifieke maten waarvan iedereen op de hoogte is. Waarom niet van de fiets frame maat? Je weet toch welke maat fiets je hebt?

Weet de fietsenmaker het allemaal wel?

De maten zijn ingevoerd door de wielerbonden. Er waren destijds specifieke regels voor de afmetingen van de fietsen. Al snel kwam men ook met framehoogtes en maten. Het duurde ook niet lang tot de fietsenmakers deze termen gingen overnemen. Ze wisten vaak niet eens wat het precies inhield. Mogelijk is er vandaag de dag nog steeds geen volledige duidelijkheid over wat de maten precies betekenen en inhouden. De framehoogte is de hoogte vanaf de grond tot de horizontale buis. Op het moment, dat de term werd ingevoerd ging het ook altijd om een horizontale buis. Tegenwoordig zijn er echter volop modellen waar je uit kunt kiezen. Veel modellen hebben aflopende en afwijkende vormen voor de middenbuis. Het is al lang geen horizontale buis meer. Niet vreemd dus, dat de term minder toepasbaar is voor vele fietsen. Het geeft echter een goede basis en uitgangspunt om gebruik van te maken.

De fiets framemaat bepalen.

Hoe bepaal je nu eigenlijk de juiste framemaat voor je fiets? Het is belangrijk om een fiets aan te schaffen met de juiste framehoogte. Een feit met de juiste maat is erg belangrijk om lekker te kunnen fietsen. Wanneer je een te grote of een te kleine fiets hebt kun je klachten krijgen tijdens het fietsen. Ook kun je pijntjes krijgen. Met de juiste tabel kun je snel bepalen wat de juiste framehoogte is. Natuurlijk is het slechts een indicatie. Doe de volgende oefening om de juiste framemaat te bepalen.

Ga met de rug tegen de muur staan en doe de voeten 20 centimeter uit elkaar. Meet nu de afstand van je kruis tot aan de grond. Deel deze lengte door drie en vermenigvuldig het met twee. Je hebt nu de juiste framehoogte te pakken.

Wanneer je een stadsfiets kiest, kies dan voor de hoge framemaat wanneer je tussen twee framehoogtes in zit. Ga je meer sportief fietsen? Kies dan de lagere framemaat.

Je ziet al, dat per soort fiets er ook verschillende framematen gehanteerd worden. Het is daarom belangrijk om altijd te testen hoe de fiets fietst. Het is alleen dan mogelijk om de juiste framehoogte te kiezen.

Hieronder een overzicht van de verschillende lichaamslengtes en framematen:

Framemaat (cm) Lichaamslengte (cm) Framemaat (cm) Lichaamslengte (cm)
46 149 – 166 55 168 – 186
47 151 – 168 56 171 – 189
48 154 – 171 57 174 – 192
49 157 – 174 58 176 – 194
50 159 – 176 59 178 – 196
51 160 – 177 60 180 – 198
52 162 – 179 61 183 – 202
53 164 – 182 62 185 – 204
54 166 – 184 63 186+

Er is meer dan alleen de framehoogte!Natuurlijk kunnen we alleen naar de framehoogte kijken. Er is echter meer. Het is ook belangrijk om te kijken hoe de afstand vanaf het stuur tot aan het zadel is. Wanneer deze afstand te groot is, zal je erg voorover hangen. Het kan een keuze zijn. Het is iets wat je bij sportfietsen veel ziet. Het kan echter minder prettig zijn wanneer je rechtop door de stad wilt fietsen. Je zal dit misschien alleen maar kunnen wanneer je met losse handen fiets. Iets wat natuurlijk erg gevaarlijk is.Online een fiets kopenWanneer je op het internet een fiets gaat kopen is het belangrijk om je frame maat te kennen. Weet echter ook welke soort fiets je gaat kopen. Hoe ver wil je vooroverbuigen? Wil je rechtop zitten? Het is belangrijk om met deze factoren rekening te houden. Alleen dan kun je ook daadwerkelijk volop genieten van de fiets welke je gaat kopen.

Uiteraard zijn er nog meer factoren waar je rekening mee moet houden. Gaat het bijvoorbeeld om een webshop welke is aangesloten bij een keurmerk? Branchevereniging of andere organisatie? Het is natuurlijk belangrijk om je aankopen te doen bij een betrouwbare partij. Ook moet je letten op de omruilregeling en garanties. Wat als je een fiets koopt welke je niet bevalt? Kun je deze dan terugbrengen naar de webshop? Of halen ze hem weer op? Door vooraf te weten wat er gebeurt kun je ergernis en frustratie voorkomen. Iets wat natuurlijk wel belangrijk is.