Een loopfiets lijkt op een gewone fiets echter heeft hij geen pedalen. De aandrijving doet het kind met zijn voeten. En er is een belangrijke reden waarom elk kind er één zou moeten hebben: Het is uit onderzoek gebleken dat kinderen die een loopfiets hebben veel sneller echt leren fietsen op een gewone kinderfiets met pedalen. Daarnaast heeft het kind in
kwestie ook maar kort zijwieltjes nodig (sommige helemaal geen). Met een loopfietsje leren de kinderen het balanceren van een tweewielig voertuig met hun lichaam. Doordat deze kinderen het loopfietsje in bedwang weten te houden met het houden van hun balans hebben ze veel meer vertrouwen wanneer de overstap maken naar de gewone fiets.

Online goedkoop een loopfiets kopen

Bij het kopen van een loopfietsje is het belangrijk dat u de juiste maat kiest. Een loopfietsje voor een éénjarig kind zal niet passend zijn voor een vierjarig kind (uitgezonderd de loopfietsjes waarvan je de maat kunt verstellen). Loopfietsjes zijn er in verschillende maten, deze beginnen bij 10 inch en dit loopt door tot ongeveer 20 inch. De meest verkochte maat is 12 inch. Dit is een ideale begin maat voor de meeste kinderen. Bij het kopen van een goedkoop loopfietsje is het belangrijk om te kijken naar het type band, het liefst koop je geen loop fiets met plastic banden. Daarnaast is het belangrijk dat de handgrepen comfortabel zijn, vermijd dan ook de harde plastic varianten hiervan.

Het gewicht van het loopfietsje is tevens belangrijk. Over het algemeen gaan we er vanuit dat het loopfietsje niet zwaarder mag zijn dan een derde van het gewicht van je kind. Een zwaarder fietsje maakt het moeilijker voor je kind om het fietsje goed te manoeuvreren. Daarnaast hebben lichte fietsen nog een voordeel! Wanneer je kind moe is zal hij van het loopfietsje afstappen.. En wie mag hem dan dragen? Juist de ouder.

Remmen op een loopfiets

Remmen op een loopfietsje doet je kind in principe met zijn voeten. Echter zijn er loopfietsjes te koop met een enkele handrem, deze is zeker niet perse nodig. Echter brengt ook deze weer een voordeel, je kind went alvast aan het gebruik van een remhendel welke we ook op de gewone fietsen terug vinden.

Stuurlock

Sommige loopfietsen zijn uitgerust met een stuurlock. Dit betekend dat het stuurtje niet volledig rond kan draaien maar dus ook geen hele scherpe bochten kan maken, dit voorkomt vervelende valpartijtjes. Vaak kun je deze nadat het kind meer gewend is aan het loopfietsje zelf makkelijk verwijderen.

Populaire merken loopfietsen