Met een sport beginnen is altijd lastig: Je weet niet wat je moet hebben, hoe alles werkt, wat moet kopen en war je dit het best kunt kopen. Je bent een soort zoekende in een woestijn. Beginnen met wielrennen is hierop zeker geen uitzondering en kan ook bijzonder lastig zijn. Het is ook niet zo simpel als even een fiets kopen en klaar. Wij gaan je hierbij helpen door een en ander uit te leggen en te vertellen wat je nodig hebt bij als je wilt beginnen met wielrennen.

Je eerste racefiets kopen

De meest logische gedachte is een fiets kopen die voor een beginner is, dus een eenvoudige en simpele goedkope beginners racefiets. Maar al meteen als je bij een fietsenwinkel binnenkomt wordt je overstelpt met het aantal fietsen wat je ziet. Elke fietsenhandelaar kan op al je vragen antwoord geven en wil jou best helpen om de meest bij jou passende racefiets uit te zoeken. Of je daar mee geholpen bent is een tweede, want die man moet ook zijn brood verdienen, dus hij zal erg graag een duurdere racefiets aan je proberen te verkopen. Jij hebt een goedkope racefiets nodig voor beginners, dus gaan we even uitleggen wat je nodig hebt.

Beginners racefiets kopen

De enige en beste keuze voor een goedkope beginner racefiets is een goedkope racefiets met 7 maal 2 of met 8 maal 3 versnellingen, met een goed zadel zodat je in de juiste positie zit en ook lang kan blijven zitten. Er zijn diverse merken die deze goedkope racefietsen online aanbieden, en het verschil zit hem vooral in de kwaliteit en in de prijs. Bij aankoop van een goedkope racefiets moet je jezelf eerst afvragen of je het jezelf kan permitteren om veel geld uit te geven aan een fiets en andere noodzakelijke toebehoren. Stel een budget hiervoor vast op papier en ga daar niet overheen.

Voor degenen die op de centen moeten letten is het zeer goed haalbaar om voor een 300 euro compleet te zijn. Er zijn goedkope racefietsen online voor beginners die rond die prijs zitten, met 7 maal 2 of 3 versnellingen wat als starter goed genoeg is. Eerst gaat het om plezier te krijgen in het rijden, later kun je altijd nog verder kijken.

Duurdere racefiets is vaak comfortabeler

Heb je een wat groter budget dan kun je verder kijken naar een wat duurdere fiets, met meer comfort, bijvoorbeeld fietsen die wat lichter zijn, gemaakt van carbon (koolstof) en met meer versnellingen zodat je altijd in de juiste stand kan schakelen. Meer versnellingen betekend dat je altijd wel de goede versnelling kunt vinden wat op die weg het lekkerst trapt, of tegen die heuvel op precies het lichtst trapt. Die racefietsen kosten gemiddeld iets meer, maar tussen de 500 en 800 euro heb je echt wel een goede kwaliteitsfiets.

Als je zelfs meer dan 1000 euro hebt uit te geven dan kan je een racefiets kopen met een carbonframe. Lekker licht, goede kwaliteit en je trapt veel lichter door het lagere gewicht.

Let hierbij altijd op de framehoogte of zadelhoogte, zodat je gemakkelijk de fiets op en af kan stappen.

Zoek in ons gigantische assortiment racefietsen voor beginners. Dagelijks vergelijken wij duizenden prijzen van alle bekende webshops.

Wielrentips voor beginners

Wielrenbroek

Wanneer je je goedkope racefiets voor beginners hebt gekocht heb je toch nog een paar dingen nodig, anders krijg je tijdens of na het fietsen overal last van.

Een wielrenbroek is geen onnodige luxe, want deze zorgt ervoor dat je het wielrennen leuk blijft vinden. Geloof me, zonder een wielrenbroek geef je het al na een paar uur op aangezien je kruis het dan opgeeft. Uren wielrennen en op je gevoelige delen zitten kan ervoor zorgen dat je acuut stopt met deze sport. Een wielrenbroek zorgt ervoor dat je intieme delen geen last ervan krijgen. De beste hebben een soort schuimrubber aan de voorkant, zodat je zaakje goed beschermd is. Deze absorbeert ook zweet en voorkomt het schuren van je benen.

Wielrentrui en jack

Als je veel fietst dan weet je dat een normale jas alleen maar in de weg gaat zitten en onhandig is. Een wielrentrui past goed om je lichaam, steekt niet uit, flappert niet in de wind en beschermt je tegen regen, en wind, plus door de luchtgaatjes erin blijf je in de zomer lekker koel. Een fietsjack houdt je lekker warm, vooral handig bij harde wind en in de winter.

Fietshelm

Misschien geen overbodige luxe, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Je fietst een heuvel af met 40 kilometer per uur, op smalle bandjes van een centimeter of 2 breed, takjes, eikels en steentjes ligger er altijd wel op de weg. Wat zou er mis kunnen gaan denk je? Heel veel en het verschil tussen hoofdpijn en het ziekenhuis is die helm van een paar tientjes. De keus is aan jou natuurlijk.

Voetclips en pedalen

Het klinkt gek, maar nu je jouw racefiets hebt kun je nog steeds niks, want als je ze er niet hebt bijgekocht dan heeft je racefiets nog geen pedalen. Als ze er wel op zitten dan heb je er waarschijnlijk niets aan en kun je ze weggooien.

Platte pedalen heb je niets aan: Je hebt cliploze pedalen nodig voor een racefiets, dit zijn pedalen waar je jouw voeten zo in kunt drukken en dan zitten ze vast. Dit fietst heel lekker want je wordt 1 met je fiets en je raakt er zo aan gewend ook. Natuurlijk kun je de eerste 10 keer bij het op en afstappen dit vergeten en heb je een paar blauwe plekken, maar daar wen je aan.

Fietsschoenen

De beste fietsschoenen zijn schoenen die lekker zitten, goed aansluiten bij de hiel en let op of deze geschikt zijn voor de pedalen. Dit zie je aan de 2 of 3 bouten onderop.

Positie

De beste manier om je racefiets goed in te stellen is door er een rondje op te gaan fietsen, dan bijstellen, dan weer testen, en dan weer bijstellen. Klinkt simpel en dat is het ook, want de voor jouw beste positie kan een ander niet bepalen. Je moet je zadel en je stuur zo instellen dat je uren kan wielrennen zonder pijn of last te krijgen van je lichaam. Het belangrijkste waar je op moet letten is dat je zadelhoogte correct is ingesteld. Regel hierbij is: de afstand van de bovenkant van het zadel naar de onderste beugel moet 10 cm lager zijn dan de binnenkant van je bovenbeen. In de eerste paar ritten kun je dit met een paar millimeter gaan bijstellen totdat je de perfecte positie hebt.

Begin met een rechte zithouding op de fiets en als je dat onder de knie hebt en je blijft met een rechte rug goed onder controle dan kun je een lagere zithouding proberen, waarmee je meer kracht kunt zetten en dus harder fietsen.

Fietsgereedschap

Neem altijd een gereedschapssetje mee, waarmee je een paar belangrijke onderdelen kunt vastdraaien die los kunnen trillen, zodat je altijd wel thuis kunt komen zonder hulp. Een bandenplaksetje is ook geen overdreven luxe, tenzij je anti lekbanden hebt op je racefiets. Een extra binnenband kan ook veel ergernis voorkomen als je kilometers van huis bent en je krijgt een klapband.

Telefoon of navigatie

Wanneer je voor het eerst op pad gaat zul je na een tijdje soms al de weg kwijtraken, of een fietspad kwijt zijn, of erger nog; je weet niet meer hoe je terugmoet. Vooral in het schemerdonker, in een bospad of in onbekend gebied zul je dit weleens meemaken. Neem je telefoon mee voor navigatie op de terugweg, hiervoor zijn handige waterdichte hoesjes te koop die je zo aan je stuur kan vastmaken en heel handig de navigatie op je scherm kunt aflezen.

Wil je ook weten hoeveel kilometer per uur je rijdt, hoeveel kilometers je al gereden hebt en wat je calorieverbruik is dan kun je beter een fietscomputer kopen; deze zijn er al vanaf een paar tientjes.

Beginnen met wielrennen schema’s

Er zijn diverse schema’s voor beginners op wielrengebied, waarbij de meeste zijn gebaseerd op intervaltraining; je gaat afwisselend sneller en langzamer om zowel conditie als ervaring met het wielrennen op te doen. Vaak kun je met een vriend, collega of familielid een parcours gaan proberen of een rit uitstippelen, waarbij je spelenderwijs steeds verder kunt gaan, en dus langere ritten kunt gaan maken. Ook kun je jezelf aansluiten bij een wielrenners groep van ervaren wielrijders, maar het gevaar bestaat dat je ze in het begin alleen maar ophoud, en dat word je niet in dank afgenomen door hen. Dus eerst zelf wielrennen, ervaring opdoen en conditie krijgen en dan pas bij een groep aanmelden.

Je eerste racefiets goedkoop kopen

Via onze website kun je bladeren door de categorie racefietsen. In deze categorie staan ongeveer 1500 racefietsen welke (nieuw) aangeboden worden op het internet. Wij vergelijken dagelijks de prijzen van de bekende fietsenwinkels. Dit zijn zowel webshops als ook traditionele fietsenwinkels welke meerdere fysieke winkels hebben. Profiteer gerust van de prijzen maar informeer je zelf eerst goed voordat je overgaat tot aankoop.