Wanneer je als dame een fiets wilt kopen is er een ruime keuze uit soorten fietsen. Je kunt ervoor kiezen om een moederfiets te kopen, een mamafiets kopen, een goedkope damesfiets kopen, moederfiets of een goedkope transportfiets kopen. Er zijn eigenlijk teveel opties? Of vind je het juist prettig, dat er zoveel keuze is? Het is per persoon verschillend. Natuurlijk is het goed, dat je uit verschillende soorten fietsen een keuze kunt maken. Je kunt nu immers een fiets kiezen welke goed bij je past en waar je vele jaren van kunt genieten. Wel kan het verwarrend zijn wat nu eigenlijk de verschillen zijn tussen de verschillende fietsen. In dit artikel willen we je daar graag bij helpen. Laten we starten met de omafiets.

De omafiets, wat is dat nu?

Een omafiets is een fiets voor dames met 28 inch wielen en een gebogen buis tussen het zadel en de balhoofdbuis. Het is ideaal, omdat de instap extra laag is. Ook zit je lekker rechtop, op de omafiets. Wanneer je terug in de tijd gaat, dan zie je dat het de standaard damesfiets was. De damesfiets was toen zwart. Nog steeds is dat het geval. Er zijn echter wel meerdere verschillende kleuren te verkrijgen. Ook zijn er unieke designs te koop bij de omafiets. Veel vrouwen, meiden en studenten kiezen nog steeds met heel hun hart voor de omafiets. Het is daarom niet vreemd, dat je deze fiets nog steeds veel ziet in het straatbeeld.

De omafiets onderscheidt zich met haar zithouding. Door het langere balhoofd dan bij de andere modellen damesfietsen zit je rechter op. Je kunt soepel het stuur vasthouden en je zit net als bij een stoel lekker rechtop. Ook de vering is wat hoger. Het komt, door de lage instap. Het frame mist de stugheid van bijvoorbeeld een herenfiets welke nog een extra buis kent. Al met al is eht een zeer comfortabele fiets welke ideaal is om je boodschappen mee te doen of naar school mee te gaan.

Een goedkope omafiets vinden is niet zo moeilijk. Je kunt een omafiets tussen de 150 tot 600 euro kopen. Het is maar net waar je naar op zoek bent qua kwaliteit, duurzaamheid en hoe de omafiets eruit ziet. Vandaag de dag hebben eigenlijk alle omafietsen een recht stuur, gesloten kettingkast, jasbeschermers en een terugtraprem.

Wat is het verschil tussen een moederfiets, mamafiets en een normale damesfiets?

Natuurlijk is er geen verschil tussen een mamafiets en een moederfiets. Het zou te verwarrend zijn. Het gaat immers om twee begrippen welke beide je moeder en mama omschrijven. Het is een synoniem. Het verschil tussen een normale damesfiets en een mamafiets (of moederfiets) is er wel. Het is een groot verschil. Laten we kijken welke zaken er anders zijn.

Het stuur is bij een mamafiets anders dan bij een normale damesfiets. Een moeder moet immers op een veilige manier een kinderzitje voorop kunnen zetten. Het stuur is altijd wat breder om zo het kinderzitje gemakkelijker erop te kunnen zetten. Ook is het stuur een stuk steviger. Het is zo mogelijk om meer gewicht te dragen. Bij een normale damesfiets is het stuur ook stevig en sterk. Het is echter vaak niet zo breed.

De bagagedrager is een tweede punt wat verschilt. Ook hier is wederom rekening gehouden met het kinderzitje bij een moederfiets. De mamafiets is steviger uitgevoerd. Het is zo mogelijk om naast de boodschappen ook een kind achterop mee te nemen. Het is zelfs mogelijk om een dubbel kinderzitje achterop te plaatsen. Bij normale fietsen wordt hier minder rekening mee gehouden. Hier kun je vaak maximaal vijf kilo meenemen. Een mamafiets gaat een stuk verder qua draagkracht.

Een derde punt wat duidelijk anders is, is de lage opstap. Wanneer de hele fiets vol zit met boodschappen en een of twee kinderen is de fiets natuurlijk erg zwaar. Het kan dan moeilijker zijn om veilig op te stappen. De mamafietsen hebben daarom een lagere instap. Je kunt zo veilige opstappen en afstappen zonder je benen te hoog op te tillen. Je wilt natuurlijk niet je evenwicht verliezen en omvallen met de fiets. Ook kan de fiets topzwaar worden wanneer deze helemaal volgepakt is. Het is daarom belangrijk om naast de lage opstap ook een stevige standaard te hebben. Zelfs wanneer de hele fiets vol zit is het belangrijk, dat hij niet om kan vallen als hij op de standaard staat. Iets wat bij een normale fiets wel eens kan gebeuren.

Het is belangrijk voor een moeder om op een veilige en gemakkelijke manier de kinderen en de boodschappen mee te nemen. Een breder stuur, stevigere bagagedrager, sterkere standaard en een lagere instap maken dit mogelijk. Zaken welke je bij een normale damesfiets niet direct aantreft.

Een goedkope transportfiets kopen of een stadsfiets?

Een stadsfiets is een praktische fiets waarmee je overal kunt komen. Het is heerlijk om er mee naar je werk te gaan, naar school of om de boodschappen te doen. Het is een fiets welke soms beschikt over een bagagedrager en soms ook een mandje voorop. Het is een meer standaard fiets. Wel zie je een keuzemogelijkheid in het aantal versnellingen. Daarnaast zit er een goede verlichting op en goede handremmen.

Een stadsfiets is een comfortabele fiets voor de alledaagse activiteiten. Het is niet direct een fiets voor lange toertochten, hoewel je er wel goed op kunt fietsen op een zondagmiddag. De stadsfiets is zeer populair door haar mooie afwerking en goede voorkomen. Een stadsfiets hoeft ook niet duur te zijn. Een goedkope stadsfiets kopen kan al vanaf zo’n vijfhonderd euro.

Een transportfiets is een fiets welke je steeds vaker ziet in het straatbeeld. De fiets is duidelijk te herkennen aan haar grote drager aan de voorkant. Hier zit soms een compleet krat of een mooie mand op gemonteerd. Het is ideaal voor de dames om juist hier hun handtas en spullen in op te bergen. Wanneer je door de stad fiets kun je het goed in de gaten houden. De transportfietsen zien er erg stoer en stevig uit.

Door de grote prijsrange is het gemakkelijk om een goedkope transportfiets te kopen. Het is net hoeveel extra’s je wilt op de fiets. Vaak zit er standaard een stevige standaard op en is uiteraard de verlichting ook goed aangebracht. De meeste transportfietsen hebben drie of meer versnellingen om ook met een volgeladen fiets gemakkelijk weg te komen. Natuurlijk zijn er ook fietsen met zeven versnellingen of meer.